Tipy, jak správně vybrat klimatizaci

Klimatizace nám je skvělým pomocníkem v horkých letních dnech, ale svou funkci uplatní i celoročně. To zejména v technických či výrobních prostorách, kde je běžná vyšší teplota vzduchu. Klimatizace však může mít kromě chlazení také funkci topení a čištění vzduchu. Pokud jste se tedy rozhodli pro koupi nové klimatizace, je důležité zvážit hned několik parametrů, podle kterých ji budete vybírat. Poradíme vám, jak vybrat vhodnou klimatizaci do bytu, domu nebo například kanceláře!

 

Proč si pořídit klimatizaci?

První otázkou, kterou si pravděpodobně pokládáte ještě předtím, než se rozhodnete pro koupi klimatizace, je: proč si vlastně klimatizaci pořizovat? Důvodů je hned několik. Klimatizace se postará o příjemnou teplotu ovzduší ve vnitřních prostorách a zajistí vám tak tepelnou pohodu.

Ochlazuje nebo ohřívá vzduch v interiéru a nové klimatizace dokonce umí čistit a produkovat tak čistý a zdravý vzduch. Jedná se o tzv. čističky vzduchu, které zbavují vzduch virů, bakterií, plísní, alergenů a dalších nečistot. V dnešní době, kdy je prostředí okolo nás skutečně znečištěné, je čistička vzduchu téměř nutností.

Klimatizace se využívá také v pracovních prostorách, kde jsou optimální teploty dané dokonce nařízením vlády. Jedná se o kanceláře, výrobní prostory, průmyslové objekty, ale také obchody a obchodní centra.

Optimální teplota v domácnosti se pohybuje okolo 18 °C–22 °C, přičemž v letních měsících je často nemožné této teploty bez klimatizace dosáhnout. Teplota v kancelářích v případě sedavého zaměstnání by měla dosahovat 20 °C až maximálně 27 °C, ale doporučuje se spíše 21 °C–23 °C. U povolání, kde je vykonávaná intenzivní fyzická činnost, je minimální teplota 10 °C a maximální 21 °C.

Klimatizace pomůže zajistit ideální teplotu vnitřního prostředí, která následně ovlivňuje soustředěnost, kreativitu a celkový pracovní výkon. Nedoporučují se ale velké výkyvy teplot. Přiměřený teplotní rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou ve vnitřních prostorách by neměl přesahovat 5–6 °C.

  • Klimatizace pomáhá dosahovat příjemné teploty ve vnitřních prostorách
  • Dosažení vhodné teploty vnitřního prostředí pozitivně ovlivňuje pracovní výkon
  • Klimatizační zařízení spoří náklady na energie, a to i v souvislosti s topením
  • Moderní klimatizace jsou velmi tiché, mají kompaktní rozměry a pěkný design

 

Podle čeho vybrat správnou klimatizaci?

Při výběru klimatizace je primární, v jakém prostoru bude umístěna, kolik prostorů chcete chladit, jak jsou tyto prostory velké a kam jsou orientované. Pro prodejce klimatizací je také důležité, kam bude možné umístit venkovní jednotku.

Pokud se rozhodujete, jak vybrat vhodnou klimatizaci, neméně důležitými parametry jsou výkon, funkčnost, spotřeba, hlučnost a mnoho dalších specifikací. Cena by neměla být při výběru klimatizace primární, i když je samozřejmě také důležitá. Vzhledem k tomu, že je klimatizace celkem výrazným prvkem, neopomíjejte ani její vzhled. Na trhu naštěstí naleznete moderní klimatizace, které budou perfektně zapadat do designu vaší domácnosti nebo kanceláře.

Před koupí klimatizace si také ověřte, zda se vámi vybraný prodejce postará o komplexní zakázku. Měl by být schopen vám klimatizaci nejen prodat, ale také namontovat a postarat se o následnou pravidelnou údržbu a čistění klimatizace a také o poprodejní servis.

 

Chladící a topný výkon

Při výběru klimatizace je základním parametrem chladící a topný výkon. Ten se určuje podle velikosti místnosti v m3 a také dle stávajících tepelných zdrojů v místnosti. Platí tedy, že čím je místnost větší, musí být i větší výkon klimatizace. Výkon klimatizace se pohybuje v rozsahu od 1,5 kW do 14 kW. Vhodný výkon by však měl spočítat odborník, protože do něj spadá několik parametrů (velikost místnosti, tepelné ztráty, typ místnosti, rozmístění oken a mnoho dalších…).

 

Vzhled klimatizace

Vzhled klimatizace je také velmi důležitý, protože klimatizace je výrazným prvkem, na který se budete dívat každý den. Vzhled klimatizace závisí na jejím druhu, přičemž rozlišujeme jednotky podle umístění na nástěnné, kazetové, parapetní a podstropní. Nové klimatizace mají obvykle moderní designový vzhled a stanou se stylovým doplňkem vašeho interiéru.

Vzhled klimatizace

V naší nabídce můžete vybírat z kvalitních klimatizací od prověřených značek, se kterými máme velmi dobré zkušenosti. Specializujeme se na klimatizace Midea, LG, MDV a Samsung.

 

Spotřeba klimatizace

Pro provoz klimatizace je samozřejmě potřeba elektrická energie. Proto je nutné již při výběru zařízení brát v potaz náklady na jeho provoz. Obvykle platí, že čím levnější klimatizace, tím má vyšší nároky na spotřebu elektrické energie.

Výborným ukazatelem je zařazení do energetické třídy, které se pohybuje od A++ a vyšší. Novější jednotky jsou z ekologického hlediska ekonomičtější. Většina nových klimatizací navíc již pracuje na principu tepelného čerpadla, díky čemuž umožňuje i vytápění místnosti. Můžete je využít i v zimě a ušetřit tak na energiích za vytápění.

 

Klimatizace s topením

Dnešní moderní klimatizace většinou umožňují právě zmiňované topení, což může být příjemný bonus navíc. Jednou investicí do klimatizace tak můžete, jak se říká, zabít dvě mouchy jednou ranou. Přes léto vám poslouží k chlazení prostorů, přes zimu vám zajistí příjemné teplo. Vezmeme-li v potaz finanční hledisko, moderní klimatizační jednotka umožňující vytápění klimatizací vyjde mnohem levněji než přímotop nebo topný panel.

 

Prodejce, který nabízí i servis

Při výběru klimatizace vybírejte prodejce klimatizací, který vám nabídce poprodejní dlouhodobý servis. Jedině on totiž může vědět, jak daná klimatizace funguje a jak k servisu správně přistupovat. Určitě však nezapomínejte na pravidelnou údržbu a čištění klimatizací, bez nichž nemůže klimatizace správně fungovat.

Výběr klimatizace ovlivňuje mnoho parametrů a výše uvedené se řadí mezi základní parametry, které byste neměli opomíjet. Velmi záleží, kam bude klimatizace umístěna a jaké prostory bude chladit. Pokud si s výběrem nejste jistí, vždy se raději obraťte na odborníky, kteří vám určitě dobře poradí a také vám mohou zařídit odbornou montáž klimatizace. Jedná se přece jen o dlouhodobou investici, která přímo ovlivní prostředí ve vaší domácnosti nebo například firmě a zejména má přímý vliv na zdraví, proto se vyplatí klást důraz na pečlivý výběr.

 

Rádi vám s výběrem vhodné klimatizace pomůžeme.

Kontaktujte nás